Národní informační centrum pro evropský výzkum

Zpět

Účast tuzemských subjektů ve vybraných ostatních programech Evropské unie

17.04.2023

Soubory:

20230417_Účast tuzemských subjektů ve vybraných ostatních programech Evropské unie.jpg

Poziční dokumenty reagující na Evropskou komisí 1. prosince 2022 vyhlášenou veřejnou konzultaci zaměřenou na minulost, přítomnost a budoucnost rámcových programů EU pro výzkum a inovace v období 2014–2027 často zmiňují potřebu provázanosti rámcových programů s ostatními finančními nástroji a programy Evropské unie. Jmenovitě pak s programy Digital Europe, EU4Health, LIFE, Evropským obranným fondem, Inovačním fondem apod. Příspěvek přináší stručnou informaci o účasti tuzemských subjektů v těchto programech v období 2021+.

 

20230417_Účast tuzemských subjektů ve vybraných ostatních programech Evropské unie.jpg

 

Z uvedené tabulky vyplývá, že tuzemské subjekty se nyní účastní zhruba 6 % projektů v programu Horizont Evropa. Podobnou měrou se tuzemské subjekty účastní i unijního programu na podporu klimatu a životního prostředí LIFE. 25 projektů v tomto programu se zúčastnilo 35 tuzemských týmů – nejvíce ENVIROS, s.r.o., SEVEn, The Energy Efficiency Center, z.ú. (po 4 účastech) a CEE Bankwatch Network z. s. (3 účasti). Nejvyšší příspěvek EU pak obdržely Vojenské lesy a statky ČR, s.p. (2,7 mil. €) a Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (1 mil. €). 5 projektů tuzemské subjekty koordinovaly.

Stejnou měrou se tuzemské podniky účastnily i programu Digital Europe. ČR vykázala 47 účastí (v tom 6 koordinací) v 15 projektech. Nejvíce účastí vykázaly České vysoké učení technické v Praze a VŠB-Technická univerzita Ostrava (po 5 účastech). 3 účasti měly Vysoké učení technické v Brně, Masarykova univerzita a CESNET, z.s.p.o. Nejvyšší příspěvek EU získaly České vysoké učení technické v Praze (5,4 mil. €), CyberSecurity Hub, z. ú. (4,1 mil. €) a VŠB-Technická univerzita Ostrava (2,6 mil. €). Tuzemské podniky v programu vykázaly 2 účasti, dohromady s příspěvkem EU 341 tis. €. Krajská inovační centra vykázala 4 účasti v programu s tím, že nejvyšší příspěvek EU obdržely Středočeské inovační centrum (486 tis. € – projekt Brain 4 Industry) a Moravskoslezské inovační centrum Ostrava (309 tis. € – projekt EDIH Ostrava).

Nadprůměrnou účast (ale obecně při nízkých četnostech) vykázaly tuzemské subjekty v Evropském obranném programu – 10 projektů se zúčastnilo 12 týmů z ČR, a to výlučně v roli běžných účastníků. Dvě účasti vykázal Vojenský výzkumný ústav, s. p. Nejvyšší příspěvek EU pak firma RESPILON Membranes s.r.o. (1 mil. €). Celkem tuzemské podniky vykázaly 6 účastí s příspěvkem EU 3,6 mil. € (tzn. tři pětiny příspěvku tuzemským účastníkům).

Naopak tuzemské subjekty se neúčastní projektů z Inovačního fondu. Přitom z nových členských zemí EU se projektů z Inovačního fondu účastní subjekty z Polska, Chorvatska a Bulharska.

 

Autor: Vladimír Vojtěch, TC Praha, vojtech@tc.cz, 17. dubna 2023

Více aktualit

Výroční koordinační setkání EOSC projektů

16.07.2024

V červnu proběhla koordinační schůzka projektů souvisejících s European Open Science Cloud (EOSC) financovaných v rámci programu Horizont Evropa. Na setkání byla zdůrazněna role EOSC v budování Jednotného digitálního trhu v Evropě a rozšíření principů otevřené  vědy. Sedm...

Iniciativa Destination Earth (DestinE) vstoupila do druhé fáze

16.07.2024

Evropská komise v červnu oficiálně spustila systém Destination Earth (DestinE) ze superpočítačového centra LUMI ve finském Kajaani.  Červnová akce byla začátkem druhé fáze DestinE, ambiciózní iniciativy Evropské unie, jejímž cílem  je vytvoření digitální repliky systému...

Výzvy výzkumných infrastruktur 2024 znají své vítěze

16.07.2024

Na začátku července byly oznámeny všem žadatelům výsledky výzev výzkumných infrastruktur 2024. Ve třech výzvách a dvanácti tématech, které měly uzávěrky v březnu 2024 s celkovým rozpočtem 221,5 milionů eur, soutěžilo celkem 163 projektů za účasti 78 zemí. Průměrná...

Mohlo by vás zajímat

Projekt od A do Z

Hodnocení rámcových programů

Právní a finanční aspekty

Podpora koordinátorů

Rámcový program 2028 - 2034