Národní informační centrum pro evropský výzkum

Zpět

Draghiho zpráva o konkurenceschopnosti Evropy: Další střípek do debaty o FP10

09.09.2024

Bývalý italský premiér a šéf Evropské centrální banky (ECB) Mario Draghi v pondělí 9. září předal do rukou předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové dlouho očekávanou zprávu o konkurenceschopnosti Evropy. Zpráva je dalším příspěvkem do debaty o podobě příštího víceletého finančního rámce EU a evropských finančních prioritách, včetně vědy a výzkumu.

Evropská komise před rokem požádala Draghiho, aby zpracoval zprávu o tom, jak by měla EU v době zvýšeného globálního napětí udržet svoji ekonomiku konkurenceschopnou. Zpráva, která má zhruba 400 stran, apeluje na koordinovanější evropskou průmyslovou politiku, rychlejší rozhodování a potřebu masivních investic, pokud chce Evropa ekonomicky držet krok s USA a Čínou. Upozorňuje, že hospodářský růst EU byl v posledních dvou desetiletích trvale pomalejší než ve Spojených státech, zatímco Čína velmi rychle dohání zpoždění. Zároveň podmínky, jež podporovaly růst v Evropě po skončení studené války v Evropě v oblasti obchodu, energetiky a obrany, se výrazně změnily. 

Pro zvýšení konkurenceschopnosti jsou podle zprávy nezbytné tři transformace, jejichž řešení by měla nabídnout nová industriální strategie, a to:

  1. nutnost urychlit inovace a najít nové motory průmyslu;
  2. snížit ceny energií a zároveň pokračovat v dekarbonizaci a přechodu na oběhové hospodářství,
  3. reagovat na méně stabilní geopolitickou situaci.

Výzkum a inovace tvoří jádro této strategie. Zpráva poukazuje, že komercializace výsledků je v Evropě slabá. Značná část znalostí vytvořená evropskými výzkumnými pracovníky zůstává komerčně nevyužita. Zpráva kritizuje také četné překryvy a duplikace mezi různými evropskými programy, které mnohdy financují stejné priority. Stejně tak negativně hodnotí nedostatek koordinace napříč členskými státy, který podle Draghiho brzdí inovační potenciál EU.

Zpráva se vyjadřuje i k budoucímu rámcovému programu pro výzkum a inovace (FP10), jehož rozpočet chce navýšit na 200 miliard €. Program by měl být podle Dragiho reformován jak v prioritních  oblastech pro přidělování rozpočtových prostředků, tak i z hlediska řízení.

 

Nový program by se měl přeorientovat na menší počet společně dohodnutých priorit. Zvýšený podíl rozpočtu by měl být alokován na financování průlomových inovací prostřednictvím Evropské rady pro inovace (EIC). Ta by však měla nejprve projít zásadní reformou po vzoru Evropské rady pro výzkum (ERC), kterou řídí přední evropští vědci, nikoli úředníci. Právě ERC si podle Draghiho zasluhuje rovněž výrazně finančně posílit, a to až na dvojnásobek současné alokace. Zpráva podtrhuje také nutnost navýšení financování a silnější koordinaci pro rozvoj výzkumných a technologických infrastruktur. Draghi rovněž navrhuje zcela nové nástroje a iniciativy, mj. schéma na podporu rozvoje kapacit excelentních institucí či nástroj na přilákání odborníků ze třetích zemí v oblasti STEM.

Celá zpráva je dostupná na odkaze: Draghi Report

Více aktualit

Prohlášení 15 členských států k Widening v FP10

26.09.2024

Patnáct členských států EU, včetně Česka, spadajících do skupiny Widening zemí, vydalo společné prohlášení (viz příloha), ve kterém podporují zachování nástrojů Widening i v příštím rámcovém programu EU pro výzkum a inovace na léta 2028–2034 (pracovní název FP10). Cílem...

Kulatý stůl k národní pozici FP10: diskuse o budoucnosti výzkumu a inovací v EU

26.09.2024

V prostorách Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) se dne 25. září 2024 uskutečnil kulatý stůl k přípravě národní pozice České republiky k 10. rámcovému programu EU pro výzkum a inovace (FP10). Akci pořádalo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ve...

EK a OECD zahájily činnost Observatoře pro kariéry ve VaI

26.09.2024

Dne 19. září 2024 zahájila Evropská komise a Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) činnost Observatoře pro kariéry v oblasti výzkumu a inovací (Research and Innovation Careers Observatory, ReICO). Tato iniciativa s podporou programu Horizont Evropa...

Mohlo by vás zajímat

Projekt od A do Z

Hodnocení rámcových programů

Právní a finanční aspekty

Podpora koordinátorů

Rámcový program 2028 - 2034