Národní informační centrum pro evropský výzkum

Zpět

FRONTIERS: Fellowshipy pro vědecké novináře

05.12.2023

Projekt FRONTIERS, iniciativa financovaná Evropskou radou pro výzkum (ERC), vyhlašuje první výzvu pro vědecké novináře z celého světa k návštěvě špičkových evropských výzkumných institucí.

Iniciativa má za cíl umožnit novinářům seznámit s tím, co obnáší každodenní práce ve výzkumu, a jejich prostřednictvím přiblížit vědu společnosti jako takové.

Fellowshipy se mohou pohybovat mezi 3 a 5 měsíci. Vybraní fellows obdrží měsíčně podporu odpovídající jejich kariérnímu stádiu (4 000 EUR pro začínající novináře s méně než 5 lety zkušeností; 5 000 EUR pro žurnalisty s 6-9letou praxí a 6 000 EUR pro etablované novináře, kteří pracují v oboru 10 a více let).

V rámci první výzvy, která má uzávěrku 5. března 2024, se očekává podpoření 10 zájemců. Celkem bude v rámci projektu poskytnuto 40 fellowshipů.

Pokud jste zástupce výzkumné instituce a máte zájem hostit na svém pracovišti v rámci této iniciativy novináře, můžete se na webu projektu přidat do databáze potenciálních hostitelských institucí.

Více aktualit

Registrace na přípravné workshopy pro žadatele o granty ERC do výzev 2025 otevřena

11.03.2024

Byla otevřena možnost přihlašování k účasti na letošních workshopech pro žadatele o granty ERC. Sérii přípravných workshopů pořádá Technologické centrum Praha ve spolupráci s Expertní skupinou na podporu žadatelů ve výzvách ERC. Workshopy proběhnou v květnu,...

Podcast: O Expertní skupině ERC se Zdeňkem Strakošem

21.02.2024

Co mají společného Apple a Evropská výzkumná rada? Myslí jinak. A posouvají tím svět vpřed. Granty ERC podporují výzkum na samé hranici lidského poznání a jako magnet přitahují odvážné vědecké lídry s ambicí tuto hranici prolomit. Díky nim se dozvídáme třeba to, proč je...

Workshopy pro žadatele o granty ERC v kalendářním roce 2024

22.01.2024

Každoroční workshopy pořádané Technologickým centrem Praha a Expertní skupinou na podporu žadatelů ve výzvách ERC čeká od roku 2024 několik změn, o kterých bychom chtěli akademickou komunitu v ČR s předstihem informovat. Zatímco struktura a...

Mohlo by vás zajímat

Projekt od A do Z

Hodnocení rámcových programů

Právní a finanční aspekty

Podpora koordinátorů

Rámcový program 2028 - 2034