Národní informační centrum pro evropský výzkum

Zpět

První úspěšný rok s programem EIT FoodEducators

16.12.2024

První rok činnosti programu EIT FoodEducators, do kterého se zapojila Fakulta potravinářské a biochemické technologie VŠCHT Praha, končí. Tento program učitelům nabízí zábavné, kreativní a zajímavé materiály a aktivity pro studenty základních a středních škol ve čtyřech oblastech – potraviny a zdraví, potraviny a udržitelnost, věda o potravinách a potravinový systém, práce a kariéra v zemědělství a potravinářství. Jedná se o snadno dostupné, vědecky podložené vzdělávací materiály, jejichž cílem je prohloubit znalosti a zkušenosti ve vzdělávání v oblasti potravinářství, zdravé výživy a udržitelnosti a zároveň motivovat budoucí generace k profesnímu uplatnění v zemědělsko-potravinářském odvětví. 

Byla zahájena celá řada činností a vytvořeny základy pro budoucí rozvoj aktivit. Jedná se zejména o:

  • Web a učební lekce

Jedním z prvních kroků bylo vytvoření webových stránek programu, dostupných v češtině na adrese www.foodeducators.eu. Cílem je revize a zajištění překladu všech dostupných vzdělávacích materiálů, aby byly lépe dostupné a použitelné pro české pedagogy.

  • Vzdělávání učitelů

Byla realizována školení a informační webináře, které se setkaly s mimořádným zájmem. Celkem se různých druhů vzdělávacích aktivit zúčastnilo 215 edukátorů (učitelů základní a středních škol, studentů vysokých škol, zájemců o vzdělávání), což dokazuje rostoucí potřebu kvalitních vzdělávacích materiálů a programů v této oblasti.

Program EIT FoodEducators byl představen např. i na Letní škole pro středoškolské učitele organizované VŠCHT Praha, kde se setkal s pozitivní odezvou od pedagogů (více zde).

Dalším příkladem je zapojení do výuky dentálních hygienistek na 3. lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Vzdělávací materiály programu FoodEducators pomůžou propojit téma ústního zdraví, správných stravovacích návyků a vzdělávání budoucích informovaných spotřebitelů.

  • Účast na vzdělávacích akcích pro veřejnost

Program byl prezentován také během různých akcí pro veřejnost, které umožnily přiblížení problematiky potravin a výživy širokému publiku. Mezi klíčové události patří:

    • Dožínky na Letné 2024 (více zde),
    • Noc vědců 2024 (více zde),
    • Dny otevřených dveří a exkurze škol na VŠCHT Praha.

                              noc vědců.png                             noc vědců1.png

  • Kariérní den pro středoškoláky

Ve spolupráci s Výzkumným ústavem živočišné výroby, v. v. i. byl uspořádán kariérní den pro středoškoláky na téma „Od farmy na talíř: Jak vznikají potraviny“, který měl za cíl přiblížit studentům kariérní možnosti v oblasti agri-food. Tento projekt má ambici stát se pravidelnou součástí aktivit FoodEducators. Propojuje prvovýrobu – pěstování plodin, chov zvířat a získávání základních surovin, jako je mléko a maso – se současnými technologiemi potravinářského průmyslu. Studenti tak mají možnost zjistit, jak spolu tyto procesy souvisí a jak inovace a moderní technologie formují výrobu potravin.

  • Navazování spolupráce 

Jednou z priorit je prezentace programu FoodEducators zájmových iniciativám a budování partnerství. V uplynulém roce byl navázán kontakt i spolupráce např. s organizacemi jako Zemědělství žije, Asociace ředitelů základních škol či projektem VŠCHT Praha Učitelé učí učitele (3U). Tato propojení přispívají k rozšiřování povědomí o programu a jeho přínosu.

foodeducators.png

První rok programu EIT Food Educators byl plný výzev i úspěchů, které představují základ pro rozvoj spoluprací a pokračování vzdělávacích aktivit. 

V Česku FoodEducators zastupuje Fakulta potravinářské a biochemické technologie, VŠCHT Praha. Informace o připravovaných aktivitách programu, školeních pro pedagogy, kteří by se chtěli do programu zapojit, kontakty na organizátory a další podrobnosti jsou dostupné na webu https://eitfoodhub.vscht.cz/food-educators.

Autoři: Monika Tomaniová, Edita Ryšlavá

Více aktualit

Pracovní program CBE JU 2025 zveřejněn

18.12.2024

Evropské partnerství pro cirkulární bioekonomiku (Circular Bio-based Europe Joint Undertaking – CBE JU) zveřejnilo pracovní program pro rok 2025, který zahrnuje informace o výzvách k předkládání projektů. Na 13 témat bude věnováno 165 mil. €,...

Prodloužení uzávěrky výzvy mise k vodě pro vyjádření zájmu o technickou pomoc

17.12.2024

Evropská komise prodloužila uzávěrku výzvy k vyjádření zájmu zaměřené na technickou pomoc na podporu komunit v oblasti evropské mise k obnově našich oceánů a vod. Výzva směřuje na tři oblasti: přístavy, ostrovy a rybářství (mořské i...

Proběhl Národní bioekonomický kongres

13.12.2024

V prostorách Technologického centra Praha se 12. prosince 2024 konal již druhý ročník Národního bioekonomického kongresu, který pod záštitou ministra zemědělství ČR Marka Výborného pořádala iniciativa BIOEAST HUB CZ ve spolupráci s TC Praha. Úvodní diskusní panel...

Mohlo by vás zajímat

Projekt od A do Z

Hodnocení rámcových programů

Právní a finanční aspekty

Podpora koordinátorů

Rámcový program 2028 - 2034