Národní informační centrum pro evropský výzkum

Zpět

EIC ve zprávě Align, Act, Accelerate

17.10.2024

Dne 16. října zveřejnila nezávislá expertní skupina ve zprávě Align, Act, Accelerate svá doporučení pro zbývající polovinu programu Horizont Evropa i pro budoucí evropský program na podporu výzkumu a inovací. Cílem doporučení je zajistit, aby program maximálně přispíval ke zvýšení evropské konkurenceschopnosti. Zpráva se na několika místech dotýká i aktivit Evropské rady pro inovace (EIC), které by podle expertů měly být posíleny, a to včetně adekvátního nárůstu rozpočtu, který v současné výši označují za nepřijatelně nízký. Rozpočet také vidí jako hlavní příčinu jedné z nejnižších měr úspěšnosti v celém Horizontu Evropa.

Dle názoru skupiny odborníků by měly být zachovány nezávislost, kvalita a pravomoci Výboru EIC (EIC Board) složeného z expertů s praktickou zkušeností ze soukromého sektoru. Zároveň by měla být dále posilována spolupráce a synergie aktivit s ERC a dalšími dvěma radami, jejichž vznik zpráva navrhuje (Industrial Competitiveness and Technology Council a Societal Challenges Council).

Experti vyzývají Evropskou komisi, aby s cílem výrazně navýšit dostupnost finančních prostředků začala co nejdříve lákat soukromé investory (typu penzijních a pojistných fondů, rodinných investičních fondů nebo finančních institucí EU či členských států) do EIC Fondu. Doporučují rovněž zjednodušit a zprofesionalizovat fungování procesů uvnitř Fondu. EIC Fond by měl být schopen poskytovat inovačním podnikům širokou škálu objemů investic, a to až do výše 100 milionů eur.

Zpráva dále doporučuje, aby EIC zavedla nové programy stimulující vznik skutečně přelomových inovací, a to hlavně programy inspirované přístupem agentur typu ARPA (Advanced Research Projects Agency). Tento přístup se vyznačuje dynamickým managementem, podstupováním vysokého rizika s cílem přinést opravdu průlomová řešení a výraznou a aktivní rolí nezávislých manažerů programů. EIC v programu Horizont Evropa sice již aplikuje některé ze zmíněných prvků, dle expertů ale schází výraznější svoboda současných programových manažerů a nutná maximální flexibilita v pravidlech programů.

Z dalších doporučení zpráva podporuje myšlenku vytvoření programu EIC Pre-Accelerator za účelem zvýšení úspěšnosti žadatelů z tzv. widening zemí. Vyzdvihuje rovněž nutnost efektivněji podporovat excelentní projekty nefinancované Rámcovým programem, především držitele tzv. Seal of Excellence.

Celý dokument je k dispozici zde.

Více aktualit

Jak posílit evropský výzkum: Dvanáct doporučení expertní skupiny

17.10.2024

Expertní skupina, která byla v prosinci minulého roku pověřena Evropskou komisí vypracováním nezávislé odborné zprávy k budoucnosti Horizontu Evropa, odtajnila po několika měsících výsledek své práce. Zpráva nazvaná 'Harmonizovat, jednat, urychlit: Výzkum, technologie a...

Výzva k vyjádření zájmu pro státní správu - 'Innovation for place-based transformation'

17.10.2024

Společné výzkumné centrum EK (JRC) vyhlásilo výzvu k podání Expression of Interest na účast v tzv. Preparatory action -  'Innovation for place-based transformation'.  Akce je zaměřena na zvýšení podpory politiků na určitém území při budování kapacit, navrhování a zavádění...

ECRIN spustilo databázi RED pro klinické výzkumníky

17.10.2024

Výzkumná infrastruktura ECRIN spustila Regulační a etickou databázi (RED). RED si klade za cíl podpořit evropskou klinickou komunitu tím, že poskytuje relevantní zdroje a poradenství. Nástroj nabízí širokou škálu informací uspořádaných do 750 snadno vyhledávatelných oblastí,...

Mohlo by vás zajímat

Projekt od A do Z

Hodnocení rámcových programů

Právní a finanční aspekty

Podpora koordinátorů

Rámcový program 2028 - 2034