Národní informační centrum pro evropský výzkum

Zpět

ČR v bezpečnostním výzkumu v Horizontu Evropa

03.05.2024

Soubory:

20240326_HE23_ucast_Evropa_zeme.jpg

Příspěvek Technologického centra Praha z 8. dubna 2024 informoval o účasti evropských zemí v Evropském obranném fondu (EDF) v letech 2021–2022. (EDF pro ČR evidoval 18 účastí s nárokovaným příspěvkem EU 9,7 mil. €.) Navažme na něj a zaměřme se na účast v Klastru 3 – civilní bezpečnost pro společnost. Klastr 3 je zaměřen na komplexní, multioborový přístup k řešení otázek civilní bezpečnosti – cílem je především ochrana občanů a evropského hospodářství, veřejných prostor a kritických infrastruktur před terorismem, trestnou činností a hrozbami přírodních katastrof a v neposlední řadě i zajištění bezpečného digitálního prostředí. Součástí výzkumu je pochopení příčin terorismu a trestné činnosti, aby mohla být zajištěna účinná prevence a inovace technologií a postupů pro včasné varování a také pro rychlou a účinnou reakci v případě reálného nebezpečí. Ochrana vnějších hranic je zaměřena na legální, bezpečný a zároveň rychlý pohyb lidí i zboží. Cílem v oblasti kybernetické bezpečnosti je vytvoření důvěryhodného a hlavně bezpečného digitálního prostředí s využitím nejnovějších technologií a služeb.

K 26. březnu 2024 databáze Evropské komise eCORDA evidovala v Klastru 3 celkem 1 673 účastí ve 100 projektech s nárokovaným čistým příspěvkem EU 428 milionů €. Nejvyšší počet účastí vykázaly Řecko (221), Španělsko (191), Itálie (164), Německo (132), Francie (124), Spojené království (77), Nizozemsko (64) a Belgie (63) (viz kartogram níže). Nejvyšší čistý příspěvek EU pak Řecko (61 mil. €), Španělsko (50 mil. €), Německo (49 mil. €), Itálie (49 mil. €), Francie (33 mil. €) a Nizozemsko (20 mil. €). Na soubor zemí s nízkou inovační a výzkumnou výkonností (do nějž mj. patří i Řecko) připadlo 597 účastí v 96 projektech s nárokovaným čistým příspěvkem EU 136 mil. €. Ačkoli jsou v eCORDA publikovaná data k 26. březnu 2024, ukazují výsledky výzev jen za roky 2021 a 2022, tzn. jen 2/3 úspěšných účastí i projektových návrhů. Je třeba si uvědomit, že data do eCORDA jsou vkládána s určitým časovým zpožděním, důvodem je čištění a validace dat.

 

20240326_HE23_ucast_Evropa_zeme.jpg

 

Tuzemské organizace v Klastru 3 vykázaly 30 účastí v 21 projektech a nárokovaly čistý příspěvek EU 6 milionů €. Mezi členskými a k programu HE přidruženými zeměmi je ČR v účasti na sdíleném 15. místě (s Polskem a Slovinskem), v nárokované částce na 17. místě. To odpovídá celkové pozici ČR v programu HE. Z hlediska právní formy převažovaly mezi tuzemskými organizacemi účastnícími se Klastru 3 soukromé podniky. Ty k 26. březnu 2024 vykázaly 11 účastí a nárokovaly čistý příspěvek EU 2,7 mil. €, tzn. třetinu účastí a dvě pětiny finančních prostředků. Druhým nejzastoupenějším typem organizace byly vysoké školy – 7 účastí s nárokovanými 1,6 mil. € čistého příspěvku EU. Ani jedna z tuzemských organizací nebyla v úloze koordinátora. Polovině níže uvedených organizací Technologické centrum Praha poskytuje dlouhodobou poradenskou podporu.

 

20240326_HE23_ucast_CZ_organizace_forma.jpg

 

Z konkrétních tuzemských organizací se Klastru 3 nejvíce účastnila skupina Primoco UAV, vykázala 3 účasti. Po 2 účastech vykázaly Masarykova univerzita, Policejní akademie ČR v Praze, Policejní prezidium ČR a Česká agentura pro standardizaci. Nejvyšší čistý příspěvek EU nárokovaly Masarykova univerzita (593 tis. €), skupina Primoco UAV (559 tis. €), Tropic Square s.r.o. (546 tis. €), Ústav anorganické chemie AV ČR, v. v. i., (544 tis. €) a Policejní akademie ČR v Praze (371 tis. €).

 

20240326_HE23_ucast_CZ_organizace.jpg

 

Z jednotlivých destinací Klastru 3 se tuzemské subjekty nejvíce účastní Better protect the EU and its citizens against crime and terrorism – 10 účastí s nárokovaným čistým příspěvkem EU 1,8 mil. €. Z hlediska počtu tuzemských účastí je na druhém místě destinace Disaster-resilient society for Europe (7 účastí a necelý 1 mil. €). Z hlediska čistého finančního příspěvku EU nárokovaného tuzemskými subjekty je na druhém místě destinace Increased cybersecurity (4 účasti a 1,4 mil. €).

Oproti celkové účasti v Klastru 3 se tuzemská účast výrazně soustřeďuje na destinaci Better protect the EU and its citizens against crime and terrorism. Na tuto destinaci připadá téměř třetina čistého příspěvku EU nárokovaného tuzemskými účastníky v Klastru 3. Naopak v celkové účasti v Klastru 3 je nejvíce prostředků nárokováno v destinaci Increased cybersecurity.

 

20240326_HE23_ucast_destinace.jpg

 

Co se týče tuzemské účasti v projektových návrzích v Klastru 3, eCORDA k 26. březnu 2024 evidovala 111 účastí (v 77 projektech) s požadovaným příspěvkem EU 27,9 mil. €. Pouze jeden tuzemský navrhovatel projektu byl v roli koordinátora. Tuzemské subjekty v Klastru 3 se nadprůměrně zapojují do úspěšných projektových návrhů. Zatímco v Klastru 3 jako celku je průměrná úspěšnost účastí v projektových návrzích 15,5 %, pro české subjekty dosahovala 20,9 %. Úspěšné jsou i další země s nižší výzkumnou a inovační výkonností – Maďarsko (32,3 %), Slovinsko (26,1 %) a Moldavsko (21,8 %).

 

Na závěr příspěvku je nezbytné stručně zmínit i další zdroje evropských prostředků pro oblasti bezpečnosti a kybernetické bezpečnosti, a to program Digitální Evropa, Fond pro vnitřní bezpečnost (ISF), Azylový, migrační a integrační fond (AMIF) a Nástroj pro finanční podporu správy hranic a vízové politiky (BMVI).

V programu Digitální Evropa – tématech zaměřených na kybernetickou bezpečnost tuzemské subjekty k 1. březnu 2024 vykázaly 6 účastí ve 4 projektech, kde nárokovaly 3,6 mil. € příspěvku EU. Tzn. zhruba 2,5násobek čistého příspěvku EU v destinaci Klastru 3 Increased cybersecurity.

Fondu pro vnitřní bezpečnost se tuzemské subjekty k 26. dubnu 2024 účastnily 4krát (ve 4 projektech) a nárokovaly příspěvek EU 409 tis. €. V Azylovém, migračním a integračním fondu měly tuzemské subjekty k 29. dubnu 2024 dvě účasti (v 1 projektu) s nárokovaným příspěvkem EU 43 tis. €. Česká účast v těchto fondech EU je zanedbatelná. Nástroje pro finanční podporu správy hranic a vízové politiky se české subjekty zatím neúčastní.

 

Shrnutí:

Klastr 3 – Civilní bezpečnost pro společnost patří mezi nejmenší klastr II. pilíře, a to z hlediska rozpočtu, počtu účastí i nárokovaného čistého příspěvku EU. 30 tuzemských účastí s nárokovaným příspěvkem EU 6 mil. € odpovídá pozici ČR v programu HE jako celku. Mezi tuzemskými účastníky Klastru 3 převažují soukromé podniky, následované vysokými školami. Žádný financovaný projekt v Klastru 3 není koordinován tuzemskou institucí; mezi tuzemskými projektovými žádostmi figuruje pouze 1 koordinátor. Tuzemské organizace se účastní zejména projektů zaměřených na ochranu obyvatelstva před trestnou činností a terorismem a kybernetickou bezpečnost.

 

 

Zpracoval: Vladimír Vojtěch, vojtech@tc.cz, TC Praha, 3. května 2024

Více aktualit

Indikátory mapující dlouhodobou účast zemí v RP naznačují pro ČR velmi mírný progres - analýza

16.08.2024

TC Praha (dříve AV ČR) systematicky monitoruje a hodnotí účast ČR v RP pro výzkum již od 5. RP. Za tuto dobu bylo využito mnoho způsobů, jak takové hodnocení provádět a prezentovat. Dlouhodobý průběh zapojení do RP můžeme analyzovat mnoha způsoby a metodami. Jedním...

Podoba výzkumných konsorcií v programu HE vedených českými organizacemi

12.08.2024

Na počátku letních prázdnin jsme se zabývali zapojením tuzemských účastníků do výzkumných konsorcií programu Horizont Evropa (dále jen „HE“). Sledovali jsme, kdo koordinuje projekty, ve kterých české subjekty figurují, do jaké míry se české subjekty účastní konsorcií vedených...

ČR by se měla více účastnit druhého pilíře programu Horizont Evropa

31.07.2024

Dle rozložení nárokovaných finančních prostředků z programu Horizont Evropa se ČR v porovnání s mnoha výzkumně a inovačně vyspělými zeměmi a dalšími evropskými zeměmi v menší míře účastní druhého pilíře programu Horizont Evropa. Necelých 53 % finanční podpory, kterou si...

Mohlo by vás zajímat

Projekt od A do Z

Hodnocení rámcových programů

Právní a finanční aspekty

Podpora koordinátorů

Rámcový program 2028 - 2034