Národní informační centrum pro evropský výzkum

Zpět

První úspěšný rok s programem EIT FoodEducators

16.12.2024

První rok činnosti programu EIT FoodEducators, do kterého se zapojila Fakulta potravinářské a biochemické technologie VŠCHT Praha, končí. Tento program učitelům nabízí zábavné, kreativní a zajímavé materiály a aktivity pro studenty základních a středních škol ve čtyřech oblastech – potraviny a zdraví, potraviny a udržitelnost, věda o potravinách a potravinový systém, práce a kariéra v zemědělství a potravinářství. Jedná se o snadno dostupné, vědecky podložené vzdělávací materiály, jejichž cílem je prohloubit znalosti a zkušenosti ve vzdělávání v oblasti potravinářství, zdravé výživy a udržitelnosti a zároveň motivovat budoucí generace k profesnímu uplatnění v zemědělsko-potravinářském odvětví. 

Byla zahájena celá řada činností a vytvořeny základy pro budoucí rozvoj aktivit. Jedná se zejména o:

  • Web a učební lekce

Jedním z prvních kroků bylo vytvoření webových stránek programu, dostupných v češtině na adrese www.foodeducators.eu. Cílem je revize a zajištění překladu všech dostupných vzdělávacích materiálů, aby byly lépe dostupné a použitelné pro české pedagogy.

  • Vzdělávání učitelů

Byla realizována školení a informační webináře, které se setkaly s mimořádným zájmem. Celkem se různých druhů vzdělávacích aktivit zúčastnilo 215 edukátorů (učitelů základní a středních škol, studentů vysokých škol, zájemců o vzdělávání), což dokazuje rostoucí potřebu kvalitních vzdělávacích materiálů a programů v této oblasti.

Program EIT FoodEducators byl představen např. i na Letní škole pro středoškolské učitele organizované VŠCHT Praha, kde se setkal s pozitivní odezvou od pedagogů (více zde).

Dalším příkladem je zapojení do výuky dentálních hygienistek na 3. lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Vzdělávací materiály programu FoodEducators pomůžou propojit téma ústního zdraví, správných stravovacích návyků a vzdělávání budoucích informovaných spotřebitelů.

  • Účast na vzdělávacích akcích pro veřejnost

Program byl prezentován také během různých akcí pro veřejnost, které umožnily přiblížení problematiky potravin a výživy širokému publiku. Mezi klíčové události patří:

    • Dožínky na Letné 2024 (více zde),
    • Noc vědců 2024 (více zde),
    • Dny otevřených dveří a exkurze škol na VŠCHT Praha.

                              noc vědců.png                             noc vědců1.png

  • Kariérní den pro středoškoláky

Ve spolupráci s Výzkumným ústavem živočišné výroby, v. v. i. byl uspořádán kariérní den pro středoškoláky na téma „Od farmy na talíř: Jak vznikají potraviny“, který měl za cíl přiblížit studentům kariérní možnosti v oblasti agri-food. Tento projekt má ambici stát se pravidelnou součástí aktivit FoodEducators. Propojuje prvovýrobu – pěstování plodin, chov zvířat a získávání základních surovin, jako je mléko a maso – se současnými technologiemi potravinářského průmyslu. Studenti tak mají možnost zjistit, jak spolu tyto procesy souvisí a jak inovace a moderní technologie formují výrobu potravin.

  • Navazování spolupráce 

Jednou z priorit je prezentace programu FoodEducators zájmových iniciativám a budování partnerství. V uplynulém roce byl navázán kontakt i spolupráce např. s organizacemi jako Zemědělství žije, Asociace ředitelů základních škol či projektem VŠCHT Praha Učitelé učí učitele (3U). Tato propojení přispívají k rozšiřování povědomí o programu a jeho přínosu.

foodeducators.png

První rok programu EIT Food Educators byl plný výzev i úspěchů, které představují základ pro rozvoj spoluprací a pokračování vzdělávacích aktivit. 

V Česku FoodEducators zastupuje Fakulta potravinářské a biochemické technologie, VŠCHT Praha. Informace o připravovaných aktivitách programu, školeních pro pedagogy, kteří by se chtěli do programu zapojit, kontakty na organizátory a další podrobnosti jsou dostupné na webu https://eitfoodhub.vscht.cz/food-educators.

Autoři: Monika Tomaniová, Edita Ryšlavá

Více aktualit

Inovační huby EIT fungují již v 16 zemích

31.01.2025

V uplynulých dvou letech zřídil Evropský inovační a technologický institut (dále jen EIT) již 16 inovačních center, která se zaměřují na řešení regionálních inovačních nerovností, slouží jako centrální vstupní brána do největšího evropského inovačního ekosystému a pokrývají...

EIT vyhlásil výzvu na vznik nového KIC – EIT Water

27.01.2025

Dne 16. ledna 2025 otevřel Evropský inovační a technologický institut (EIT) výzvu k vybudování nového udržitelného inovačního partnerství (Znalostní a inovační společenství, KIC) s cílem posílit evropská vodní, mořská a námořní odvětví a ekosystémy (EIT Water – Transforming...

Počet podaných projektů ve výzvě EIT HEI Initiative 2024

24.01.2025

Do uzávěrky výzvy Iniciativy EIT pro vysokoškolské instituce (EIT HEI Initiative) dne 12. 12. 2024 bylo podáno celkem 130 návrhů projektů, které zahrnovaly 1 480 organizací z 55 zemí, z toho bylo 677 vysokoškolských institucí, 475 podniků a průmyslových partnerů a 328 dalších...

Mohlo by vás zajímat

Projekt od A do Z

Hodnocení rámcových programů

Právní a finanční aspekty

Podpora koordinátorů

Rámcový program 2028 - 2034