EIC podpoří budoucí inovační talenty
04.12.2024
První rok činnosti programu EIT FoodEducators, do kterého se zapojila Fakulta potravinářské a biochemické technologie VŠCHT Praha, končí. Tento program učitelům nabízí zábavné, kreativní a zajímavé materiály a aktivity pro studenty základních a středních škol ve čtyřech oblastech – potraviny a zdraví, potraviny a udržitelnost, věda o potravinách a potravinový systém, práce a kariéra v zemědělství a potravinářství. Jedná se o snadno dostupné, vědecky podložené vzdělávací materiály, jejichž cílem je prohloubit znalosti a zkušenosti ve vzdělávání v oblasti potravinářství, zdravé výživy a udržitelnosti a zároveň motivovat budoucí generace k profesnímu uplatnění v zemědělsko-potravinářském odvětví.
Byla zahájena celá řada činností a vytvořeny základy pro budoucí rozvoj aktivit. Jedná se zejména o:
Jedním z prvních kroků bylo vytvoření webových stránek programu, dostupných v češtině na adrese www.foodeducators.eu. Cílem je revize a zajištění překladu všech dostupných vzdělávacích materiálů, aby byly lépe dostupné a použitelné pro české pedagogy.
Byla realizována školení a informační webináře, které se setkaly s mimořádným zájmem. Celkem se různých druhů vzdělávacích aktivit zúčastnilo 215 edukátorů (učitelů základní a středních škol, studentů vysokých škol, zájemců o vzdělávání), což dokazuje rostoucí potřebu kvalitních vzdělávacích materiálů a programů v této oblasti.
Program EIT FoodEducators byl představen např. i na Letní škole pro středoškolské učitele organizované VŠCHT Praha, kde se setkal s pozitivní odezvou od pedagogů (více zde).
Dalším příkladem je zapojení do výuky dentálních hygienistek na 3. lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Vzdělávací materiály programu FoodEducators pomůžou propojit téma ústního zdraví, správných stravovacích návyků a vzdělávání budoucích informovaných spotřebitelů.
Program byl prezentován také během různých akcí pro veřejnost, které umožnily přiblížení problematiky potravin a výživy širokému publiku. Mezi klíčové události patří:
Ve spolupráci s Výzkumným ústavem živočišné výroby, v. v. i. byl uspořádán kariérní den pro středoškoláky na téma „Od farmy na talíř: Jak vznikají potraviny“, který měl za cíl přiblížit studentům kariérní možnosti v oblasti agri-food. Tento projekt má ambici stát se pravidelnou součástí aktivit FoodEducators. Propojuje prvovýrobu – pěstování plodin, chov zvířat a získávání základních surovin, jako je mléko a maso – se současnými technologiemi potravinářského průmyslu. Studenti tak mají možnost zjistit, jak spolu tyto procesy souvisí a jak inovace a moderní technologie formují výrobu potravin.
Jednou z priorit je prezentace programu FoodEducators zájmových iniciativám a budování partnerství. V uplynulém roce byl navázán kontakt i spolupráce např. s organizacemi jako Zemědělství žije, Asociace ředitelů základních škol či projektem VŠCHT Praha Učitelé učí učitele (3U). Tato propojení přispívají k rozšiřování povědomí o programu a jeho přínosu.
První rok programu EIT Food Educators byl plný výzev i úspěchů, které představují základ pro rozvoj spoluprací a pokračování vzdělávacích aktivit.
V Česku FoodEducators zastupuje Fakulta potravinářské a biochemické technologie, VŠCHT Praha. Informace o připravovaných aktivitách programu, školeních pro pedagogy, kteří by se chtěli do programu zapojit, kontakty na organizátory a další podrobnosti jsou dostupné na webu https://eitfoodhub.vscht.cz/food-educators.
Autoři: Monika Tomaniová, Edita Ryšlavá
04.12.2024
27.11.2024
23.11.2024