Národní informační centrum pro evropský výzkum

Zpět

Horizont Evropa ve světovém a evropském kontextu

26.06.2023

Soubory:

HE_kontext_korporace_2021.jpg

Rámcové programy Evropské unie pro výzkum a inovace ve světovém kontextu nepatří mezi úplně největší hráče. Největší průmyslové korporace mají výdaje na výzkum a vývoj mnohem vyšší.

Účastníci výzev programu Horizont Evropa, jimž končila lhůta pro podání projektových návrhů v roce 2021, vykázali k 26. dubnu 2023 souhrnný čistý příspěvek EU 9,12 mld. €. Pro srovnání: 13 korporací uvedených v EU Industrial R&D Investment Scoreboard pro rok 2022 mělo v roce 2021 výdaje na výzkum a vývoj vyšší než uváděných 9 mld. €. Mezi těmito korporacemi dominují ty, jež sídlí v USA – byly zastoupeny devětkrát (např. Alphabet, META, Microsoft, Apple, Intel). Po jedné pak z Číny (Huawei), Korejské republiky (Samsung Electronics), Německa (Volkswagen) a Švýcarska (Roche).

HE_kontext_korporace_2021.jpg

Dalších 25 korporací mělo v roce 2021 roční výdaje na výzkum a vývoj vyšší než 5 mld. €, tzn. vyšší než roční výdaje ČR na výzkum a vývoj v roce 2021. 8 z nich bylo z USA (např. General Motors, Ford Motor, Oracle, Abbvie, Cisco, IBM), rovněž 8 z EU (v tom 6 z Německa – např. Mercedes-Benz, BMW, Robert Bosch, Bayer, SAP, Siemens), 3 z Japonska (Toyota Motor, Honda, NTT) a 3 z Číny (Alibaba, Tencent, China State Construction Engineering).

Dalších 161 korporací mělo roční výdaje na výzkum a vývoj vyšší než 1 mld. €. 62 z nich bylo z USA (např. Gilead, NVIDIA, Amgen, Raytheon, Tesla, Adobe), 31 z Číny (např. Baidu, Xiaomi, SAIC Motor) a 30 z EU (v tom 8 z Německa – např. Boehringer Sohn, Continental, Merck DE, BASF – a 7 z Francie – např. Renault, Valeo, Schneider, Thales, L‘Oréal). 

Uváděné americké korporace se zaměřují zejména na IT (software i hardware), farmaceutický průmysl a biotechnologie; německé a francouzské korporace působí převážně ve strojírenství.

 

Shrnutí: Pro největší evropské – německé a francouzské – korporace představují příspěvky z rámcových programů EU pro výzkum a inovace dílčí položku v jejich velkých rozpočtech na výzkumné a vývojové aktivity. Varováním pro EU je pak rozvoj výzkumných a vývojových aktivit čínských korporací a jejich umísťování v žebříčku 2 500 průmyslových korporací s největšími výdaji na výzkum a vývoj.

 

Autor: Vladimír Vojtěch, TC Praha, vojtech@tc.cz, 26. června 2023

Více aktualit

Indikátory mapující dlouhodobou účast zemí v RP naznačují pro ČR velmi mírný progres - analýza

16.08.2024

TC Praha (dříve AV ČR) systematicky monitoruje a hodnotí účast ČR v RP pro výzkum již od 5. RP. Za tuto dobu bylo využito mnoho způsobů, jak takové hodnocení provádět a prezentovat. Dlouhodobý průběh zapojení do RP můžeme analyzovat mnoha způsoby a metodami. Jedním...

Podoba výzkumných konsorcií v programu HE vedených českými organizacemi

12.08.2024

Na počátku letních prázdnin jsme se zabývali zapojením tuzemských účastníků do výzkumných konsorcií programu Horizont Evropa (dále jen „HE“). Sledovali jsme, kdo koordinuje projekty, ve kterých české subjekty figurují, do jaké míry se české subjekty účastní konsorcií vedených...

ČR by se měla více účastnit druhého pilíře programu Horizont Evropa

31.07.2024

Dle rozložení nárokovaných finančních prostředků z programu Horizont Evropa se ČR v porovnání s mnoha výzkumně a inovačně vyspělými zeměmi a dalšími evropskými zeměmi v menší míře účastní druhého pilíře programu Horizont Evropa. Necelých 53 % finanční podpory, kterou si...

Mohlo by vás zajímat

Projekt od A do Z

Hodnocení rámcových programů

Právní a finanční aspekty

Podpora koordinátorů

Rámcový program 2028 - 2034