Národní informační centrum pro evropský výzkum

Zpět

MUNI je lídrem v získávání podpory z programu HE mezi českými VŠ a univerzitami. Dobře si vede ČZU. Jak jsou na tom ostatní?

20.06.2024

Soubory:

T1_HES_CZ_Frank_TC_Praha.jpg

F1_HES_CZ_Frank_TC_Praha.jpg

F2_HES_CZ_Frank_TC_Praha.jpg

F5_HES_CZ_Frank_TC_Praha.jpg

Vysokoškolský sektor se bezpochyby podílí rozhodující měrou na celkové účasti ČR v programu Horizont Evropa. V dosavadním průběhu programu Horizont Evropa si český vysokoškolský sektor nárokuje (VŠ a univerzity včetně společných pracovišť univerzit a lékařských fakult ve fakultních nemocnicích) 48 % celkové finanční podpory určené pro ČR. Jádro vysokoškolského sektoru tvoří tzv. Asociace výzkumných univerzit (AVUni) [1]. AVUni byla ustanovena v roce 2019 a nyní ji tvoří celkem sedm institucí pokrývajících všechny oblasti univerzitního vzdělávání, humanitní, společenskovědní, přírodovědné i technické. Jejími členy jsou Univerzita Karlova – UK, Masarykova univerzita - MUNI, Univerzita Palackého v Olomouci - UPOL, České vysoké učení technické v Praze - ČVUT, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze - VŠCHT, Vysoké učení technické v Brně - VUT a Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích - JU. Mezi priority AVUni patří kvalita vzdělávání, excelence ve vědě, posilování vědecké infrastruktury, výměna zkušeností a podpora přenosu výsledků výzkumu do praxe, s čímž souvisí například také ochrana duševního vlastnictví a zakládání start-up a spin-off společností [1]. Zmíněných sedm vzdělávacích institucí je páteří českého vysokého školství, jde zpravidla o národně nejlépe hodnocené instituce, jež zajišťují vzdělávání více než 50 % všech vysokoškolských studentů v ČR a přes 75 % všech doktorandů (Ph.D. studentů) v ČR [2]. Těmto poměrům odpovídá i dosavadní účast AVUni v programu Horizont Evropa.

Výzkumné týmy a jednotlivci z AVUni si připisují cca 77 % finanční podpory určené pro český vysokoškolský sektor v programu Horizont Evropa. Na ostatní dosud zúčastněné neunijní VŠ a univerzity v programu Horizont Evropa (v tomto příspěvku označeny jako ostatní univerzity a VŠ – OUni) tedy zbývá 23 % celkové finanční podpory určené pro vysokoškolský sektor. Dodejme, že mezi zúčastněnými OUni nacházíme 12 veřejných vysokých škol, jednu státní vysokou školu (PA ČR) a jednu soukromou VŠ (MUP). Přehled VŠ a univerzit a jejich získanou finanční podporu z programu Horizont Evropa v období 2021–04/2024 uvádí Tabulka 1Nejvyšší podporu z programu Horizont Evropa získávají výzkumná pracoviště a jednotlivci z MUNI (54 mil. €, téměř 30 % podpory pro celý VŠ sektor v ČR).  Za touto druhou největší univerzitou v ČR následují další tři velké univerzity – UK, ČVUT a UPOL.  

T1_HES_CZ_Frank_TC_Praha.jpg

Tabulka 1: Vysokoškolský sektor ČR: Finanční podpora z programu Horizont Evropa v tis. €: 2021–04/2024

Jednotlivé vysoké školy a univerzity jsou různě velké, a proto je vhodné zohlednit a porovnat jejich nárokovanou finanční podporu z rozpočtu programu Horizont Evropa z hlediska jejich výzkumné kapacity. Graf 1 prezentuje finanční podporu z programu Horizont Evropa na 1 FTE akademického a vědeckého pracovníka v tis. €.  Nejvyšší podporu vzhledem ke své výzkumné kapacitě získává v dosavadním průběhu programu Horizont Evropa MUNI – cca 22,5 tis. € na 1 FTE. Za MUNI následuje ČZU s 15,4 tis. € na 1 FTE. Přes 10 tis. € na 1 FTE se dostaly ještě UPOL a VUT.  AVUni mají cca 1,7krát více FTE akademických a vědeckých pracovníků než zúčastněné OUni a získávají cca 3,2krát více finanční podpory z programu Horizont Evropa v absolutních hodnotách než OUni a 1,9krát více finanční podpory na 1 FTE než OUni. Vyšší podpora na 1 FTE vědeckého a akademického pracovníka u AVUni (AVUni 9,7 tis.€ vs 5,2 tis. € OUni) může souviset s významnější rolí výzkumných týmů z těchto univerzit v projektech programu Horizont Evropa. Doplňme, že celková podpora ve vysokoškolském sektoru v ČR na 1 FTE vědeckého a akademického pracovníka činí cca 8 tis. €.  

F1_HES_CZ_Frank_TC_Praha.jpg
Graf 1: Vysokoškolský sektor ČR: Finanční podpora z programu Horizont Evropa na 1 FTE akademického a vědeckého pracovníka v tis. €: 2021–04/2024

Situaci mapující finanční podporu z programu Horizont Evropa pro jednotlivé univerzity a VŠ v ČR dokresluje bublinový graf 2, který prezentuje vztah mezi získanou finanční podporou z rozpočtu programu Horizont Evropa v absolutních hodnotách, přepočtenou finanční podporou z programu Horizont Evropa na 1 FTE vědeckého a akademického pracovníka a velikostí vysokoškolské instituce dle počtu FTE vědeckých a akademických pracovníků. Je vidět, že zpravidla větší univerzity ať už AVUni, či OUni získávají vyšší finanční podporu z rozpočtu v absolutních hodnotách, ale také přepočtenou finanční podporu na 1 FTE vědeckého a akademického pracovníka. Zatímco větší univerzity nad 1 tis. FTE akademických a vědeckých pracovníků (UK, MUNI, ČVUT, UPOL, VUT, VŠB-TU, ZČU a ČZU) získávají 88 % celkové finanční pro český vysokoškolský sektor a cca 10,1 tis. € na 1 FTE výzkumného a akademického pracovníka, zbývající malé VŠ a univerzity pod 1 tis. FTE získávají pouze 12 % celkové finanční pro český vysokoškolský sektor a cca 3,3 tis. € na 1 FTE výzkumného a akademického pracovníka. To může souviset s rolí a pozicí, které výzkumné týmy a jednotlivci z těchto univerzit mají v projektech programu HE, či charakterem projektů, kterých se účastní.

F2_HES_CZ_Frank_TC_Praha.jpg

Graf 2: AVUni, OUni: Vztah mezi získanou finanční podporou z rozpočtu programu Horizont Evropa v absolutních hodnotách, přepočtenou finanční podporou z programu Horizont Evropa na 1 FTE vědeckého a akademického pracovníka a velikostí vysokoškolské instituce dle počtu FTE vědeckých a akademických pracovníků.

Poměr distribuce finanční podpory mezi AVUni a OUni ve specifických částech a typech projektů programu Horizont Evropa pro můžeme posoudit ze sloupcových grafů 3 a 4. Je zřejmé, že AVUni vzhledem ke své velikosti získávají rozhodující a většinový podíl finančních prostředků určených pro vysokoškolský sektor téměř ve všech specifických částech a typech projektů programu Horizont Evropa. Dominance AVUni nad OUni z hlediska podílu finančních prostředků ve specifických částech programu Horizont Evropa je nejvíce patrná u projektů na podporu výzkumné mobility (86,2 % vs 13,8 %) a projektů na podporu výzkumných infrastruktur (85,9 % vs 14,1 %).  Podíl nad 80 % finančních prostředků dosahují AVUni při získávání grantů EIC, projektů evropských partnerství druhého pilíře a grantů ERC. Z hlediska typů projektů je převaha AVUni nad OUni jasná u individuálních grantů MSCA pro postdoktorandy (MSCA Postdoctoral Fellowships, PF) – 98,2 % finančních prostředků pro AVUni a jen 1,8 % celkové finanční podpory pro tyto granty pro OUni.  V obou prezentovaných grafech je přerušovanou čarou naznačen podíl FTE vědeckých a akademických pracovníků AVUni, který činí 63,5 %.  Na OUni působí zbylých 36,5 % FTE vědeckých a akademických pracovníků. Teoreticky by tedy OUni měly dosahovat podíl finanční podpory v této výši. Realita je taková, že neunijní univerzity dosahují pouze 23,5 % finanční podpory pro vysokoškolský sektor v ČR (viz poslední sloupec v grafu 3 a 4). To znamená, že OUni by v ideálním případě měly vzhledem ke své personální kapacitě získat prostřednictvím účasti v projektech programu HE o cca 30 % více finanční podpory než dosud.

F3_HES_CZ_Frank_TC_Praha.jpg

Graf 3: Vysokoškolský sektor ČR: Podíl finanční podpory pro AVUni a OUni ve specifických částech programu Horizont Evropa: 2021 - 04/2024

F4_HES_CZ_Frank_TC_Praha.jpg

Graf 4: Vysokoškolský sektor ČR: Podíl finanční podpory pro AVUni a OUni v různých typech projektů programu Horizont Evropa: 2021 - 04/2024

Je jasné, že AVUni dosahují vzhledem ke své velikosti rozhodujícího podílu finanční podpory pro český vysokoškolský sektor v programu Horizont Evropa.  Neméně důležité a zajímavé bude porovnat strukturu účasti obou skupin univerzit a jednotlivých unijních univerzit.  Takové srovnání lze nalézt v tabulkách 2 a 3.  Z tabulky 2, která porovnává strukturu účasti obou sledovaných skupin univerzit a jednotlivých unijních výzkumných univerzit dle podílu finanční podpory ve specifických částech programu Horizont Evropa plyne, že se struktura účasti AVUuni a OUni v dosavadní průběhu programu Horizont Evropa výrazně neliší.  Pro obě skupiny je z hlediska finanční podpory rozhodující účast v projektech financovaných z výzev druhého pilíře programu Horizont Evropa včetně projektů evropských partnerství implementovaných v tomto pilíři. Výrazné finační prostředky obou skupinám univerzit plynou z priority na podporu rozšiřování účasti a šíření excelence (tzv. Widening) a z grantů ERC.  Obě skupiny univerzit získávají z těchto částí programu Horizont Evropa cca 80 % celkové finanční podpory. Výraznější rozdíl v podílech finanční podpory lze u obou skupin identifikovat v případě grantů na podporu výzkumné mobility MSCA, kde AVUni dosahují 2x většího podílu podpory než OUni. To naznačuje o něco větší atraktivitu českých univerzit patřících do AVUni pro zahraniční výzkumníky. Do tohoto výsledku se výrazně propisují velké finanční podíly u těchto grantů, které dosahují VŠCHT a JU, jejichž dosavadní účast v programu Horizont Evropa na grantech MSCA do značné míry stojí.  Za povšimnutí určitě stojí fakt, že MUNI staví z velké části svou účast v programu Horizont Evropa na „Wideningu“, zatímco VUT opírá své působení v programu Horizont Evropa o druhý pilíř tohoto programu včetně evropských partnerství. Největší univerzita v ČR – UK  spoléhá v programu Horizont Evropa na svou účast v konsorciálních projektech druhého pilíře a grantech ERC.  Nejvyrovnanější finanční podíly ve specifických částech programu Horizont Evropa mají UPOL a VUT.

T2_HES_CZ_Frank_TC_Praha.jpg

Tabulka 2: Vysokoškolský sektor ČR: Podíl finanční podpory ve specifických částech programu Horizont Evropa: 2021 - 04/2024

Z tabulky 3 můžeme vyčíst, že AVUni mají vyšší podíl finanční podpory soustředěný do grantů ERC, naopak u OUni jsou finanční prostředky více směřovány do konsorciálních RIA a IA projektů.  Lze však konstatovat, že ani při porovnávání podílu finanční podpory v hlavních typech projektů programu Horizont Evropa nejsou mezi oběma skupinami univerzit (vyjma typů projektů MSCA) výrazné rozdíly.  

T3_HES_CZ_Frank_TC_Praha.jpg

Tabulka 3: Vysokoškolský sektor ČR: Podíl finanční podpory v různých typech projektů programu Horizont Evropa: 2021 - 04/2024

V publikovaných analýzách na tomto webu (např. Význam koordinace projektů pro účast ČR v RP roste [3]) jsme konstatovali, že koordinace projektů se stává klíčovým aspektem české účasti v RP.  Toto tvrzení neztrácí na významu a platnosti ani v případě českého vysokoškolského sektoru v programu Horizont Evropa. České vysoké školy a univerzity (AVUni, OUni) totiž získávají prostřednictvím koordinace projektů (ať individuálních, či konsorciálních) 1/2 finanční podpory určené pro vysokoškolský sektor z programu Horizont Evropa.  V dosavadním průběhu koordinuje alespoň jeden projekt programu Horizont Evropa 14 VVŠ. Pro 7 z nich (MUNI, UPOL, ČZU, UPa, MENDELU, TUL, VŠE) představuje podpora získaná koordinátory projektu více než 50 % celkové podpory.  V absolutních částkách získávají nejvíce koordinátoři z MUNI – více než 35 mil. €. Pak následují UPOL a UK – 11,9, resp. 11,0 mil. €. Hranici 10 mil. € atakují ještě ČZU a ČVUT.

F5_HES_CZ_Frank_TC_Praha.jpg

Graf 5: Vysokoškolský sektor ČR: Finanční podpora z programu Horizont Evropa pro koordinátory projektů v mil. €: 2021–04/2024

Úsilí koordinovat evropské projekty se u českých VŠ a univerzit soustřeďuje především na konsorciální projekty horizontální priority, která se věnuje snižování přetrvávajících rozdílů ve výkonnosti výzkumu a inovací prostřednictvím sdílení znalostí a odborných poznatků napříč EU – tzv. Widening. Koordinovat projekty v této prioritě mohou jen instituce z tzv. widening zemí, kam patří i ČR.  Druhý největší podíl finanční podpory určené pro koordinátory projektů získávají hlavní řešitelé individuálních grantů ERC.  Nezanedbatelná je rovněž koordinace konsorciálních projektů druhého pilíře. Podrobněji graf 6.

F6_HES_CZ_Frank_TC_Praha.jpg

Graf 6: Vysokoškolský sektor ČR: Podíl finanční podpory pro koordinátory projektů ve specifických částech programu Horizont Evropa: 2021 - 04/2024

Důležitým faktem je, že se českým vysokým školám a univerzitám daří koordinovat ve větší míře také evropské RIA projekty – tj.  rozsáhlé konsorciální projekty zaměřené ve většině případů a velké míře na „čistou vědu a inovace“. Připomeňme, že výzkumné a inovační akce (Research and Innovation Actions – RIA) jsou projekty založené na spolupráci výzkumných týmů v mezinárodních konsorciích financující výzkumné činnosti v předkomerční fázi. Umožňují zkoumání nových technologií, nových metod, nových výrobků, případně vylepšení stávajících výrobků.  Vedení projektů českých VŠ a univerzit jsme podrobně věnovali v analýze v roce 2022[4]. Jak již jsme zmínili v předchozím textu, AVUni se daří koordinovat v mnohem větší míře projekty MSCA-PF, resp. AVUni slouží jako hostitelské instituce těchto grantů. OUni mají naopak větší podíl finančních prostředků z koordinace projektů RIA. Podrobněji graf 7.

F7_HES_CZ_Frank_TC_Praha.jpg

Graf 7: Vysokoškolský sektor ČR: Podíl finanční podpory pro koordinátory projektů v jednotlivých typech projektů programu Horizont Evropa: 2021 - 04/2024

Z výše uvedeného je jasné, že pro úspěšnou účast VŠ a univerzit z ČR v RP je nadmíru důležitá schopnost úspěšně řídit excelentní projekty evropského významu. Tím nabývají na důležitosti služby TC Praha, které nabízí koordinátorům ucelenou podporu [5] již od prvních kroků souvisejících s přípravou projektu až po jeho podání. Součástí služeb TC Praha je rovněž PRE-SCREENING  projektových návrhů [6] prostřednictvím projektu NCPWIDERA.NET [7].

Hlavní zjištění:

  • Vysokoškolský sektor se podílí rozhodující měrou na celkové účasti ČR v programu Horizont Evropa. V dosavadním průběhu programu Horizont Evropa si český vysokoškolský sektor nárokuje (VŠ a univerzity včetně společných pracovišť univerzit a lékařských fakult ve fakultních nemocnicích) 48 % celkové finanční podpory určené pro ČR.
  • Výzkumné týmy a jednotlivci z Asociace výzkumných univerzit (AVUni) si připisují cca 77 % finanční podpory určené pro český vysokoškolský sektor v programu Horizont Evropa. Na ostatní dosud zúčastněné VŠ a univerzity v programu Horizont Evropa zbývá 23 % celkové finanční určené pro vysokoškolský sektor.
  • AVUni dosahují zhruba dvojnásobnou finanční podporu z rozpočtu programu Horizont Evropa „na hlavu“ (na 1 FTE vědeckého a akademického pracovníka) než ostatní české univerzity. Tento fakt může souviset s významnější rolí výzkumných týmů z těchto univerzit v projektech programu Horizont Evropa.
  • Ostatní (regionální) univerzity (OUni) by měly vzhledem ke své personální kapacitě získat prostřednictvím účasti v projektech programu HE o cca 30 % více finanční podpory než dosud.
  • AVUni vzhledem ke své velikosti získávají rozhodující a většinový podíl finančních prostředků určených pro vysokoškolský sektor téměř ve všech specifických částech a typech projektů programu Horizont Evropa. Dominance AVUni nad ostatními univerzitami (OUni) z hlediska podílu finančních prostředků ve specifických částech programu Horizont Evropa je nejvíce patrná u projektů na podporu výzkumné mobility a projektů na podporu výzkumných infrastruktur.  Podíl nad 80 % finančních prostředků pro český VŠ sektor dosahují AVUni také při získávání grantů EIC, projektů evropských partnerství druhého pilíře a grantů ERC.
  • Nejvyšší finanční podporu z programu Horizont Evropa získávají výzkumná pracoviště a jednotlivci z MUNI (54 mil. €, téměř 30 % podpory pro celý VŠ sektor v ČR).
  • Nejvyšší finanční podporu vztaženou k personální výzkumné výzkumné kapacitě (počtu FTE vědeckých a akademických pracovníků) získává v dosavadním průběhu programu Horizont Evropa MUNI – cca 22,5 tis. € na 1 FTE. Za MUNI následuje ČZU s 15,4 tis. € na 1 FTE vědeckých a akademických pracovníků.
  • Pro úspěšnou účast VŠ a univerzit z ČR v RP je nadmíru důležitá schopnost úspěšně řídit excelentní projekty evropského významu. České vysoké školy a univerzity získávají prostřednictvím koordinace projektů (ať individuálních, či konsorciálních) 1/2 finanční podpory určené pro český vysokoškolský sektor z programu Horizont Evropa.
  • Českým vysokým školám a univerzitám se daří koordinovat ve větší míře také evropské RIA projekty – tj. rozsáhlé konsorciální projekty zaměřené ve většině případů a z velké části na „čistou vědu a inovace“.

     

Autor: Daniel Frank, frank@tc.cz, TC Praha, 20.6.2024

Typy projektů - použité zkratky: RIA - výzkumné a inovační akce, IA -  inovační akce, CSA - koordinační a podpůrné akce, MSCA - PF - individuální granty pro postdoktortandy, MSCA - DN - sítě pro doktorandy, MSCA - SE - výměnné  pobyty zaměstnanců ve výzkumu, ERC -  granty Evropské rady pro výzkum, EIC - granty Evropské rady pro inovace, COFUND - akce podporující vyhlašovaní společných výzev na podporu mezinárodní spolupráce ve výzkumu

Použité zdroje:

[1] Masarykova univerzita. „Asociace výzkumných univerzit". Asociace výzkumných univerzit, https://www.avuni.eu/

.[2] Vědavýzkum.cz. Novým členem Asociace výzkumných univerzit ČR je Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích. https://vedavyzkum.cz/z-domova/z-domova/novym-clenem-asociace-vyzkumnych-univerzit-cr-je-jihoceska-univerzita-v-ceskych-budejovicich Dostupné 17. červena 2024.

[3] Frank, D. (2024): Význam koordinace projektů pro účast ČR v RP roste - plná verze | Portál Horizont Evropa. https://www.horizontevropa.cz/cs/mohlo-by-vas-zajimat/podpora-koordinatoru/informace/yiifnews/2296/vyznam-koordinace-projektu-pro-ucast-cr... Dostupné 19. června 2024.

[4] Frank, D. (2022): Kola se roztočila: Českým vysokým školám a univerzitám se daří koordinovat evropské RIA projekty| Portál Horizont Evropa. https://www.horizontevropa.cz/cs/mohlo-by-vas-zajimat/hodnoceni-ramcovych-programu/narodni-studie-monitoring/informace/yiifnews/1580/kola-se-roztocila%3A-ceskym-vysokym-skolam...

[5] Informace | Portál Horizont Evropa. https://www.horizontevropa.cz/cs/mohlo-by-vas-zajimat/podpora-koordinatoru/informace?storiesType=0.

[6] Pre-screening projektových návrhů Horizont Evropa | Portál Horizont Evropa. https://www.horizontevropa.cz/cs/aktuality/yiifnews/2256/pre-screening-navrhu-projektu-horizont-evropa.

[7] Adamiak, Wojciech. „Home". NCP_WIDERA.NET, 31. červenec 2012, https://www.ncpwideranet.eu/.

 

 

 

Více aktualit

Indikátory mapující dlouhodobou účast zemí v RP naznačují pro ČR velmi mírný progres - analýza

16.08.2024

TC Praha (dříve AV ČR) systematicky monitoruje a hodnotí účast ČR v RP pro výzkum již od 5. RP. Za tuto dobu bylo využito mnoho způsobů, jak takové hodnocení provádět a prezentovat. Dlouhodobý průběh zapojení do RP můžeme analyzovat mnoha způsoby a metodami. Jedním...

Podoba výzkumných konsorcií v programu HE vedených českými organizacemi

12.08.2024

Na počátku letních prázdnin jsme se zabývali zapojením tuzemských účastníků do výzkumných konsorcií programu Horizont Evropa (dále jen „HE“). Sledovali jsme, kdo koordinuje projekty, ve kterých české subjekty figurují, do jaké míry se české subjekty účastní konsorcií vedených...

ČR by se měla více účastnit druhého pilíře programu Horizont Evropa

31.07.2024

Dle rozložení nárokovaných finančních prostředků z programu Horizont Evropa se ČR v porovnání s mnoha výzkumně a inovačně vyspělými zeměmi a dalšími evropskými zeměmi v menší míře účastní druhého pilíře programu Horizont Evropa. Necelých 53 % finanční podpory, kterou si...

Mohlo by vás zajímat

Projekt od A do Z

Hodnocení rámcových programů

Právní a finanční aspekty

Podpora koordinátorů

Rámcový program 2028 - 2034