Národní informační centrum pro evropský výzkum

Zpět

Jak je na tom AV ČR v získávání podpory z programu Horizont Evropa? Tři čtvrtiny finanční podpory putují jen do sedmi ústavů.

18.07.2024

Soubory:

T1_AVČR_HE_062024_Frank_TC_Praha.png

T2_AVČR_HE_062024_Frank_TC_Praha.png

G1_AVČR_HE_062024_Frank_TC_Praha.png

G2_AVČR_HE_062024_Frank_TC_Praha.png

Akademie věd ČR (AV ČR) patří v ČR mezi klíčové instituce v systému výzkumu, vývoje a inovací. V dosavadním průběhu programu Horizont Evropa v období 2021 – 06/2024 jsou ústavy a další pracoviště AV ČR zapojeny do 135 financovaných projektů. Nárokovaná podpora AV ČR na jejich řešení dosahuje 60,1 mil. €. Tato částka představuje cca 15 % celkové nárokované podpory pro ČR v programu Horizont Evropa za uvedené období.  

Finanční podpora pro AV ČR ve specifických částech programu Horizont Evropa

Pro snazší a srozumitelnější orientaci v textu je vhodné popsat a definovat specifické části programu Horizont Evropa (HE)  pro účely této analýzy.  Specifickou částí programu HE můžeme v této analýze uvažovat takovou část programu, jejíž obsahová náplň, způsob implementace, pravidla pro účast, charakter financovaných projektů apod. se výrazně liší od jiných specifických částí RP.  Dostupná data databáze eCORDA umožnila pro tuto analýzu rozlišit 9 specifických oblastí programu HE. Jsou jimi tři priority prvního pilíře programu HE – Granty Evropské rady pro výzkum (ERC), granty na podporu výzkumné mobility – MSCA, projekty na podporu a rozvoj výzkumných infrastruktur – INFRA, dále projekty realizované ve druhém pilíři programu HE pod hlavičkou evropských misí, projekty druhého pilíře programu HE realizované prostřednictvím evropských partnerství (vzhledem k dostupnosti dat zejména institucionálních a společně programovaných), implementovaných v tomto pilíři a projekty financované z ostatních výzev druhého pilíře programu HE.

Dalšími specifickými oblastmi programu HE jsou granty Evropské rady pro inovace – EIC s hlavními nástroji EIC Pathfinder, EIC Transition a EIC Accelerator a priorita pro snižování přetrvávajících rozdílů ve výkonnosti výzkumu a inovací prostřednictvím sdílení znalostí a odborných poznatků napříč EU – Rozšiřování účasti a šíření excelence (Widening participation and spreading excellence). Poslední specifická část programu Horizont Evropa zastřešuje projekty financované v prioritě Reforma a zlepšení evropského systému výzkumu a inovací (v programu H2020 nazývaná jako Věda se společností a pro společnost neboli SwafS).

Celková dosud nárokovaná podpora pro AV ČR z rozpočtu programu HE činí 60,1 mil. € (data k 06/2024). Tuto částku lze rozdělit do devíti stanovených specifických oblastí programu HE. Výsledek rozdělení finanční podpory AV ČR je prezentován tabulkou 1.

Největší podíl finančních prostředků z programu HE pro AV ČR je spojen s řešením grantů Evropské rady pro výzkum – ERC, a projekty na podporu výzkumné mobility MSCA. Finanční prostředky vynakládané na řešení projektů v těchto dvou prioritách programu HE představují téměř 2/3 (61 %) celkové nárokované podpory pro AV ČR. Finanční přínos z dalších specifických částí programu HE je pro AV ČR výrazně nižší. Zajímavé je porovnání struktury finanční podpory z programu HE mezi AV ČR a českým vysokoškolským sektorem. Na první pohled je zřejmé, že se strukturou finanční podpory, a tedy i účasti v programu HE, AV ČR výrazně odlišuje od českého VŠ sektoru. České VŠ v porovnání s AV ČR opírají ve větší míře svou účast v programu HE také o účast v klastrech druhého pilíře tohoto RP – Globální výzvy a konkurenceschopnost evropského průmyslu a o účast v evropských partnerstvích implementovaným pod tímto pilířem programu HE. Více než dvojnásobný podíl nárokované finanční podpory pro VŠ sektor je realitou u horizontální priority programu HE, jejímž cílem je snižování přetrvávajících rozdílů ve výkonnosti výzkumu a inovací – Widening participation and spreading excellence (AV ČR – 9,5 %, vysokoškolský sektor 22,9 %). Podrobněji uvádí strukturu nárokované finanční podpory pro AV ČR (a VŠ sektor) tabulka 1.

T1_AVČR_HE_062024_Frank_TC_Praha.png

Tabulka 1: AV ČR: Počet projektů a nárokovaná finanční podpora ve specifických částech programu Horizont Evropa: 2021 – 04/2024

Finanční podpora pro jednotlivé ústavy a pracoviště AV ČR v programu Horizont Evropa

Do programu Horizont Evropa je úspěšně zapojeno 35 ústavů AV ČR a 2 její další pracoviště (Kancelář AV ČR a Středisko společných činností AV ČR, v. v. i.). Jmenný seznam všech ústavů a pracovišť AV ČR, které se účastní financovaných projektů programu Horizont Evropa včetně nárokované finanční podpory z rozpočtu pro dané pracoviště, je obsahem tabulky 2.

T2_AVČR_HE_062024_Frank_TC_Praha.png

Tabulka 2: Nárokovaná finanční podpora z programu Horizont Evropa pro jednotlivé ústavy a pracoviště AV ČR: 2021 – 04/2024

AV ČR rozděluje svá pracoviště (ústavy) dle výzkumného zaměření do tří oblastí věd a devíti odborných sekcí. I. Oblast věd o neživé přírodě je rozdělena do tří sekcí - 1. Sekce matematiky, fyziky a informatiky, 2. Sekce aplikované fyziky a 3. Sekce věd o Zemi. II. Oblast věd o živé přírodě a chemických věd se dělí na další tři odborné sekce - 4. Sekce chemických věd, 5. Sekce biologických a lékařských věd a 6. Sekce biologicko-ekologických věd. III. Oblast humanitních a společenských věd obsahuje poslední tři odborné sekce - 7. Sekce sociálně-ekonomických věd, 8. Sekce historických věd a 9. Sekce humanitních a filologických věd.

Z koláčového grafu v grafu 1 je zřejmé, že nejvyšší podíl finanční podpory pro AV ČR v programu HE si připisuji výzkumné ústavy AV ČR působící v oblasti věd o živé přírodě a chemických věd. Nárokovaná podpora dosažená těmito ústavy AV ČR činí 60,1 % celkové finanční podpory pro AV ČR. Poloviční podíl finanční podpory z programu HE (30 %) je určen pro ústavy zabývající se vědami o neživé přírodě. Nejmenší část finančních prostředků (pomineme-li servisní pracoviště) získávají ústavy AV ČR z oblasti humanitních a společenských věd – 9,8 % celkové finanční podpory pro AV ČR.

Nejúspěšnějším pracovištěm AV ČR je v programu HE FZÚ, který prostřednictvím 25 realizovaných projektů čerpá nebo bude čerpat více než 1/5 (22 %) celkové podpory pro celou AV ČR. Tento ústav vytváří zázemí pro řešení dvou projektů ERC, mnoha projektů MSCA a několika projektů na podporu výzkumných infrastruktur. Dle výše získané finanční podpory následuje za FZÚ dalších 6 ústavů z oblasti věd o živé přírodě a chemických věd (BC, ÚOCHB, BTÚ, ÚMG, ÚVGZ a ÚEB), které dohromady dosahují 53 % celkové finanční podpory určené pro AV ČR. To znamená, že 75 % celkové finanční podpory pro AV ČR putuje jen do sedmi jejích ústavů AV ČR. Podrobněji graf 1.
.
G1_AVČR_HE_062024_Frank_TC_Praha.png

Graf 1: Nárokovaná podpora z programu Horizont Evropa pro jednotlivé ústavy a pracoviště AV ČR v období  2021 - 06/2024   (rozděleno dle vědních oblastí)

Porovnávání nárokované finanční podpory jednotlivými ústavy a pracovišti AV ČR, a tím i jejich úspěšnosti v programu HE v absolutních hodnotách, může být do značné míry zavádějící, neboť každé pracoviště či ústav disponuje rozdílným počtem výzkumných pracovníků, kteří se mohou v projektech RP uplatnit. Z tohoto důvodu se jeví jako vhodné přepočítat finanční podporu nárokovanou jednotlivými součástmi AV ČR na jeden FTE VŠ vzdělaného pracovníka výzkumných útvarů. Výsledek takového přepočtu je prezentován v grafu 2. Je vidět, že pořadí ústavů AV ČR se poněkud změnilo. Při bližším pohledu na pozice jednotlivých ústavů AV ČR dojdeme ke zjištění, že většina ústavů AV ČR, která se nacházela na předních pozicích v grafu 1 dle absolutní výše nárokované podpory, setrvala na těchto pozicích i v grafu 2 po zohlednění nárokované podpory ve vztahu k výzkumné kapacitě daných ústavů AV ČR. Došlo pouze ke změně jejich vzájemného pořadí. Konečným výsledkem je, že FZÚ, BC, BTÚ, ÚVGZ a také ÚOCHB, ÚMG a ÚEB můžeme považovat z hlediska účasti a nárokované podpory z programu HE za klíčové. . Na přední pozice se po přepočtu na 1 FTE VŠ vzdělaného pracovníka výzkumných útvarů propracovaly také ústavy zabývající se humanitními a společenskými vědami – EÚ, ARÚB, SOÚ a FLÚ. Pozici EÚ a FLÚ významně ovlivňuje kombinace malé velikosti instituce a získaného štědře dotovaného grantu ERC.  ARÚB je velmi malý ústav, který se podílí jako partner na realizaci ERC Consolidator grantu a na projektu na podporu výzkumných infrastruktur. SOÚ těží především z účasti v prioritě INFRA a prioritě pro zdokonalení Evropského výzkumného prostoru (Reforma a zlepšení evropského systému VaI) zejména v genderových aspektech.  

G2_AVČR_HE_062024_Frank_TC_Praha.png

Graf 2: Nárokovaná podpora z programu Horizont Evropa pro jednotlivé ústavy a pracoviště AV ČR v období 2021 – 06/2024 přepočtená na 1 FTE VŠ vzděl. prac. výzk. útvarů (rozděleno dle vědních oblastí)

Jak již bylo zmíněno výše, jsou ústavy AV ČR z hlediska vědeckého zájmu rozděleny kromě oblastí věd ještě podrobněji do jednotlivých odborných sekcí. Nárokovanou finanční podporu a podíl finanční podpory v ústavech AV ČR rozdělenou do jednotlivých vědních sekcí udávají grafy 3a a 3b. Z hlediska podílu nárokované podpory dominují ústavy AV ČR zabývající se matematikou, fyzikou a informatikou – zejména FZÚ, v menší míře také ÚTIA, ASÚ, ÚI. Podíl podpory, kterou si nárokují ústavy zařazené do této sekce, činí 25 % celkové podpory pro AV ČR. Více než pětinu podpory si nárokují ústavy zařazené do sekce biologicko-ekologických věd – zejména BC a ÚVGZ, a sekce biologických a lékařských věd – zejména BTÚ, ÚMG a ÚEB. Téměř pětinový podíl podpory AV ČR z programu HE směřuje do ústavů, které se specializují na chemické vědy – zejména ÚOCHB, a v menší míře také ÚFCH JH a ÚACH. Blíže grafy 3a a 3b.

G3a_AVČR_HE_062024_Frank_TC_Praha.png

Graf 3a: Nárokovaná podpora z programu Horizont Evropa ve vědních sekcích AV ČR v období 2021 – 06/2024

G3b_AVČR_HE_062024_Frank_TC_Praha.png

Graf 3b: Podíl nárokované podpory z programu Horizont Evropa ve vědních sekcích AV ČR v období 2021 – 06/2024

Finanční podpora pro koordinátory AV ČR ve specifických částech a typech projektů programu Horizont Evropa

AV ČR získává díky koordinaci projektů cca 2/3 (37, 6 mil. €, 62,6 %) celkové podpory z programu HE. Koordinace projektů programu HE ze strany AV ČR se týká z velké části individuálních projektů (ERC, MSCA – PF, MSCA – Cofund), nikoliv projektů konsorciálních. Koordinátoři konsorciálních projektů (RIA, IA, CSA, MSCA – DN, MSCA – SE) z AV ČR přispívají do celkové finanční bilance AV ČR v programu HE v porovnání s koordinátory individuálních projektů mnohem skromněji. Na jejich účty plyne pouhých 7,6 mil. €, což představuje pouze 20 % celkové podpory pro všechny koordinátory AV ČR a pouhých 13 % celkové podpory pro AV ČR. Navíc se koordinace konsorciálních projektů z velké části omezuje na projekty CSA, zejména v prioritě Widening. Na koordinaci konsorciálních projektů s vyššími výzkumnými a inovačními ambicemi (RIA) jde pouhý 1 mil. € - 1,7 % celkové podpory pro AV ČR.  

T3a_AVČR_HE_062024_Frank_TC_Praha.png

Tabulka 3a: AV ČR: Nárokovaná podpora pro koordinátory projektů ve specifických částech programu Horizont Evropa v období 2021 - 06/2024

T3b_AVČR_HE_062024_Frank_TC_Praha.png

Tabulka 3b: AV ČR: Nárokovaná podpora pro koordinátory projektů v jednotlivých typech akcí programu Horizont Evropa v období 2021 - 06/2024

Hlavní zjištění

AV ČR je vhodným zařízením pro vytváření podmínek pro vědeckou práci hlavních řešitelů grantů ERC. Granty Evropské rady pro výzkum – ERC, podporující výzkum na hranici lidského poznání, jsou hlavním pilířem účasti AV ČR v programu HE.  AV ČR získává prostřednictvím grantů ERC více než 40 % své finanční podpory z rozpočtu programu HE.

AV ČR je rovněž důležitým příjemcem finančních prostředků v prioritě posilující vědeckou mobilitu MSCA. Skrze tuto prioritu směřuje do AV ČR téměř 21 % celkové nárokované podpory pro AV ČR.

AV ČR se rovněž zapojuje do klastrů druhého pilíře programu HE – Globální výzvy a konkurenceschopnost evropského průmyslu.  Vyšší účasti AV ČR v tomto pilíři zřejmě brání pokračující snižování podílu základního orientovaného výzkumu ve výzvách k podávání návrhů projektů.  Velmi nízká je účast AV ČR v evropských institucionálních a společně programovaných partnerstvích  implementovaných pod druhým pilířem programu HE.

V prioritě Evropské rady pro inovace EIC se AV ČR účastní několika projektů vzešlých z výzev EIC Pathfinder Open, které podporují ambiciózní projekty s nízkým TRL rozvíjející radikálně nové technologie, ideálně s potenciálem pro budoucí tržní uplatnění.

Poloviční podíl nárokované finanční podpory pro AV ČR v porovnání s vysokoškolským sektorem je realitou u priority programu HE, jejímž cílem je snižování přetrvávajících rozdílů ve výkonnosti výzkumu a inovací – Widening participation and spreading excellence.  Widening přináší AV ČR 9,5 % celkové nárokované podpory z programu HE. Vysokoškolský sektor získává prostřednictvím Wideningu 22,9 % celkové finanční podpory.

Nejúspěšnějšími ústavy AV ČR jsou v programu Horizont Evropa FZÚ z oblasti věd o neživé přírodě, dalších 6 ústavů z oblasti věd o živé přírodě a chemických věd – BC, ÚOCHB, BTÚ, ÚMG, ÚVGZ a ÚEB, které dohromady dosahují 75 % celkové finanční podpory určené pro AV ČR. To znamená, že 3/4 celkové finanční podpory pro AV ČR z programu HE putuje jen do sedmi jejích ústavů.

AV ČR získává díky koordinaci projektů cca 2/3 (37, 6 mil. €, 62,6 %) celkové podpory z programu HE. Koordinace projektů programu Horizont Evropa ze strany AV ČR se týká z velké části individuálních projektů (ERC, MSCA – PF, MSCA – Cofund). Koordinace konsorciálních projektů se z velké části omezuje na projekty CSA zejména v prioritě Widening. Na koordinaci konsorciálních projektů s vyššími výzkumnými a inovačními ambicemi RIA – jde pouhý 1 mil. € - 1,7 % celkové podpory pro AV ČR.

Autor: Daniel Frank, TC Praha, frank@tc.cz





Více aktualit

ČR si nárokuje z programu Horizont Evropa a programu Euratom 405 mil. €

11.07.2024

ČR si v dosavadním průběhu programu Horizont Evropa a programu Euratom nárokuje 405 mil. €. Více než polovina těchto prostředků míří do Prahy - 203 mil. €. Necelá čtvrtina nárokované podpory pro ČR putuje do Jihomoravského kraje - 95 mil. €.  Největšími příjemci finančních...

Zapojení dalších středoevropských účastníků programu Horizont Evropa do výzkumných konsorcií

09.07.2024

Předchozí příspěvek z 27. června 2024 se zabýval zapojením tuzemských vysokých škol, výzkumných institucí a podniků v roli účastníků do výzkumných konsorcií ve II. pilíři programu Horizont Evropa (dále jen „HE“). Přitom se snažil zjistit, v kým koordinovaných...

Zapojení tuzemských účastníků programu Horizont Evropa do výzkumných konsorcií

27.06.2024

Spolupráce výzkumných týmů z rozličných organizací z různých zemí je jedním z významných přínosů rámcového programu EU pro výzkum a inovace. Rámcový program tak v Evropě významně přispívá k mezinárodní vědecko-výzkumné spolupráci. Samotné nařízení Evropského parlamentu...

Mohlo by vás zajímat

Projekt od A do Z

Hodnocení rámcových programů

Právní a finanční aspekty

Podpora koordinátorů

Rámcový program 2028 - 2034